Powered By Blogger

lunes, 15 de marzo de 2010

Què és una estrella?

Les estrelles són masses de gasos, principalment d'hidrogen i heli que emeten llum. Les estrelles neixen quan s'acumula una gran quantitat de matèria en un lloc concret de l'espai. Aquesta es comprimeix i s'escalfa fins que comença una reacció nuclear, que consumeix la matèria convertint-la en energia.
La diferència bàsica entre una estrella i un planeta és que l'estrella brilla amb la seva pròpia llum que es fa al seu interior a partir d'una combustió nuclear i el planeta brilla gràcies a que reflexa la llum d'alguna estrella.
A ull nu, els humans només podem veure unes dues mil estrelles tot i que n'hi ha moltes més. Les grans viuen molt menys que les petites degut a que "gasten" molta energia en emetre llum. En canvi, les petites es gasten més lentament degut a que brillen menys. Hi ha estrelles que són cent vegades més grans que el Sol, però també n'hi ha de molt més petites. Si les classifiquem segons el seu tamany podem sir que les estrelles són supergegants, gegants, mitjanes, petites, i molt petites. El Sol pertany a les mitjanes tot i que la veiem tan gran, fet que està relacionat amb la seva proximitat.

1 comentario:

  1. Bones, sóc un estudiant de primer de Batchillerat, de l'institut Santiago Sobrequés i Vidal, després d'estar buscant informació en forums i pàgines web per a fer un treball, he trobat la vostre pàgina web, en aquesta, he vist que toqueu diferents temes, com el de les estrelles,planetes o galaxies, el tema en el que em vull centrar jo en el meu treball és el de les estrelles, com sorgeixen, durada d'aquestes, quines reaccions és produeixen... tot i això me quedat amb una intriga, quan aquestes s'apaguen a que donen lloc? Quina matèria queda quan aquesta s'ha apagat del tot? i finalment la matèria que queda pot arriabar a donar lloc a d'altres estrelles o inclus planetes més petits?

    Moltes gracies

    Atentament,
    Oriol Calvet

    ResponderEliminar